0

Házikertek növényvédelmi helyzete

2024-02-21 11:19

Házikertek növényvédelmi helyzete

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

2023. évi 12. felhívás

„A növényvédelmi helyzet fokozódik!” - alakíthatnám át Virág elvtársnak a nemzetközi helyzetre vonatkozó megjegyzését a Tanú című filmből. Valóban megjelent sok olyan károsító ami gondot jelenthet. (Ahol már írtam a védekezésről, ott zárójelben utalok a felhívásra. Ezeket megtalálják a szponzoraink honlapján vagy itt.)

- Erős invázióval támadnak a levéltetvek minden növényünkön, már a kajszin is. Egy díszcserje mézharmatos levelét 06.01-én fotóztam (6. felhívás). Számos tetűfaj a dísznövényekről a termesztett növényekre is átterjedhet. A fatörzsön csapatostul vonuló hamvas szilva levéltetvek látványa számomra is megdöbbentő volt, 05.31-én Soroksáron filmeztem le a vándorló tetveket. Nemsokára felkerül a Gazdabolt.hu YouTube csatornájára.

- A varas almalevél fotója is 05.31-én készült, ennél a fánál már nehéz lesz megakadályozni a gyümölcsfertőzést. Azért még ne adja fel a kertész (5. felhívás).

- A lisztharmatok jelenlétén nem csodálkozom. A szőlőnél biztosan számolni kell vele (10. felhívás).

- Árnyékliliomon fényképeztem a csigák kárképét 05.23-án. Innen a zöldségekre is átmászhatnak! A 7. és 9. felhívás mellé egy cikket is ajánlok az érdeklődőknek a Kertészet és Szőlészet hetilapból.

- Gyakorlatilag az összes gyümölcsmoly (8. felhívás) és a cseresznyelégy (10. felhívás) is rajzik. Hegyi Tamás kollégám május 21-i levelében írt arról, hogy megtalálta az első almamolytojást. Lásd a fotót és köszönöm!!!

-Egyes cseresznye és kajszifajtákon idén tarolt a blumeriella, rongyosan lógnak a levelek az ágakon és már megjelentek a levélnedvességhez kötődő egyéb levélbetegségek is a csonthéjasoknál (11. felhívás). A kajszin 05.29-én már termésen fotóztam a levéllyukacsosodást okozó gombának, a sztigminának a tüneteit, melyre a 11. felhívás készítményei mellett a Chorus 50 WG és a Topas 100 EC is engedélyezett egyes csonthéjasoknál.

- A parlagfű csírázásához fény szükséges. Ahol sérül a zárt növénytakaró pl. a kapálatlan ágyásokban, a kikopaszodott gyepekben, a facsemeték ültetőgödreinél, ott nemsokára megjelennek a gyorsan növekvő parlagfüvek (05.23 -i kép). Házikertekben a legjobb ha gyökerestül kihúzzuk a töveket. Gyomláljuk ki a gazt!

-A szárazság de a túlzott talajnedvesség is megakadályozhatja bizonyos tápanyagok pl. a vas vagy a kalcium felvételét. Aki végül úgy dönt, hogy permetezni fog, adagoljon mikroelemeket tartalmazó lombtrágyát is a permetléhez. Az egészséges almaterméshez szükséges kalcium 80%-ának a virágzástól számított 6-7 héten belül be kell jutnia az almafába. Az almához válasszanak kalciumot is tartalmazó levéltrágyát.

Budapest, 2023. június 4.

Jó egészséget, jó kertészkedést: Zsigó György, NMNK

Cookie beállítások
Kosár tartalma
Tovább a kosárhoz