Shopping Cart

A gyep gondozása az őszi időszakban

A nyár végéhez közeledve egyre kevesebbet tevékenykedünk a kertben és inkább legyintünk, hogy majd tavasszal megcsináljuk az adott munkát. Fontos tudni, hogyha jövőre is egészséges mélyzöld színű gyepet szeretnénk ahhoz elengedhetetlen néhány alapvető munkálatot elvégezni, hogy a pázsit megfelelő körülmények között „aludhassa téli álmát”.

A fűnyírás

A hidegebb időjárás beköszöntével érdemes a fűnyírások számát csökkenteni, valamint a vágási magasságot 4-6 cm közé tegyük. A pázsit méretének beállítása azért fontos, mivel a túl rövidre levágott gyepfelületet érzékenyen érinthetik az esetleges fagyok, ugyanakkor a nagyméretű fűszálakon a különböző kórokozó gombák könnyebben telepednek meg. A gyepfelületének egészéves gondozásához az egyik legjobb választás a Wolf garten Lycos 40/370M akkumulátoros fűnyírója, amely nagy teljesítménye mellett igaz barátja a kertváros lakóinak, mivel működtetése minimális zajjal jár.

 

A gyepszellőztetés

Ahhoz, hogy elkerüljük a kórokozók felszaporodását meg kell szabadulnunk a hetek-hónapok alatt túlzottan megvastagodott vagy elhalt növényi részektől, amely egy levegőtlen réteget képezve a tápanyag és vízfelvételben akadályozzák a pázsitot. Ezáltal a gyep fellélegzik és újjáéled. Ezt a műveletet végezhetjük gereblyével vagy speciális eszközzel, is mint például a Wolf Garten gyepszellőztető VA 346-os modellje, ami 3in1 rendszerének köszönhetően egyaránt alkalmas lazításra, szellőztetésre és gyűjtésre is.

Tápanyagellátás

Rendkívül fontos lépés a gyep tápanyagellátásnak biztosítása. Leegyszerűsítve elmondható, hogy tavasszal nitrogén túlsúlyos trágyákat érdemes alkalmazni, telepítésnél foszfor a gyökerek erősödését segíti elő, valamint a kálium a növény ellen állóképességét így kórokozók és kártevők ellen szilárdítja a növény szerkezetét és téli tartalékot képez. Ősszel a hosszú hatástartalmú káliumtúlsúlyos gyepműtrágyák alkalmazása javallott, így erre a célra a Landscaper Pre winter az egyik legjobb megoldás. Ez a burkoltműtrágya 4-5 hónapig fokozatosan adja le a tápanyagot, figyelembe véve a pázsit szükségleteit. Fontos, hogy a műtrágyázás előtt vágjuk le a füvet, és ha lehetséges végezzünk gyepszellőztetést!

Reméljük, érdekesnek találták az itt leírtakat, és tudtunk vele segíteni!

Amennyiben a cikkben említett termékekkel kapcsolatosan további kérdése lenne, kérjük, hívjon bennünket. Növényvédelmi szaktanácsadás: +36304139252

 

Növényvédő szer webáruházunkban számos további termék közül válogathat. Talajvizsgálatot saját laboratóriumunkban végzünk és az eredmények alapján tápanyag utánpótlási szaktanácsot adunk. +36209687090