Shopping Cart
noveny + valtozasa biostimulator hatasara

“A jóból jobbat” azaz a Biostimulátorok szerepe a mezőgazdaságban

A termésnövelő anyagok és azon belül is különösen a biostimulátorok piaci szabályozása, használatuk tudatossága finoman szólva is gyerekcipőben jár még. A növényvédő szerek, a vetőmagok és az alap műtrágyák ismert csoportjai után következik egy olyan input kategória, melynek használata már elkezdett a köztudatba vésődni, de még messze nem azzal a tudatossággal használjuk őket, amit növényeink és gazdasági céljaink megkívánnak.

Gazdálkodóként nehéz eligazodni, hiszen hány és hány új forgalmazó jelenik meg hány és hány „megváltó” termékkel, melynek hatására mennyire megéri majd gazdálkodni. Az igazság viszont az, hogy ebben a zavaros tóban jelenleg az halászik, aki csak szeretne és a gyors meggazdagodás reményében azt ad el, amit nem szégyell.

Aki eljutott arra a gazdálkodási szintre, hogy növényei igényeit már nem csak az alap tápanyagokkal, hanem jó talajerő gazdálkodással, a fenológiának megfelelő, optimális tápelem-utánpótlással és a kiadott tápanyagok hasznosulásának maximalizálásával, biostimulációval szeretné kielégíteni, annak tisztában kell lennie azzal, hogy az erre alkalmazott készítmények valóban képesek-e a beígért hatást elérni.

Növényvédőszeren és N:P:K-n szocializálódva nehéz a hatóanyag-szemléletből hatás-szemléletre váltani, ezért kihívás a valódi biostimuláció értelmét megfogni. A növények fejlődnek, erőforrásokat használnak és egyetlen céljuk, hogy utódokat hozzanak létre. A környezeti erőforrások változó mennyiségben és elérhetőségben állnak rendelkezésre. Ahhoz, hogy optimalizálni tudjuk a rendelkezésre álló tápanyagok, létfeltételek felhasználását, bizony olyan összetett rendszerben kell gondolkodnunk, melynek központja a növény, amivel dolgozunk.

zoldseg vizsgalata

Rendszerben kell szemlélnünk a technológiát, a talajt, az időjárást, a kiadott input anyagokat és ebben a rendszerben kell olyan egyensúlyban tartanunk a növényt, hogy magasabb mennyiséget, minőséget termeljünk.

A meglévő erőforrások jobb kihasználásának lehetőségét kínálják a valódi biostimulátorok, amelyek ismert fenológiai fázisban célzott hatással emelik a növények teljesítményét, kondícióját. Nem elég tápanyagot adnunk, tudnunk kell, hogy mikor mire van szükség, mikor adhatunk és mikor nem. Nem elég, ha adunk valamit, aztán azt majd „válogassa ki magának” a növény, mert nem tudja. Nekünk kell tudni, hová akarunk eljutni, ehhez mit kell tennünk és mivel érhetjük el ezt az eredményt. E nélkül nem fog menni. Biztos eredményhez tudatosan fejlesztett és ismert úton ható készítmények kellenek, nem csodaszerek.

Felejtsük el az egymás mellé tett kezelt és kezeletlen növény egyedeket, a zöldebb, magasabb, stb. fotókat! Ezek mindenkinek a könyökén jönnek ki. Egy valódi stimulátor hatása válogatás nélkül és élő egyenes adásban is mérhető kell, hogy legyen.

noveny vizsgalat

Mérhető, de nem feltétlenül látványos!

Ha valaki biostimulátort használ, annak tudnia kell, hogy mikor mit és miért tesz és nem csak azt nézi, hogy „zöldebb vagy nem zöldebb”, mert ezek a termékek jellemzően nem zöldítenek, elemi nitrogén tartalmuk igen alacsony, hatásukat nem tápanyag-hatással, hanem a növény életfolyamatainak irányításával, javításával fejtik ki.

A Malagrow portfóliójában kivétel nélkül olyan tudományos kutatásra alapozott termékek szerepelnek, melyek hatását a kezdetektől fogva célzottan fejlesztjük, ismerjük és alkalmazzuk a termesztésben. A zavaros piacon merjük azt vállalni, hogy termékeink tényleges hatását ismerve technológiára szabva ajánljuk és mért eredményekkel tudjuk alátámasztani hatékonyságukat.

Demonstrációs megfigyelési rendszerünk egy olyan objektív bizonyítási módszeren alapul, aminek segítségével a táblán – a gazdálkodóval együtt – felmérve mutatjuk meg a valós biostimulátor-hatást, mérhető eredmények mentén. Felméréseink tudományosan megalapozott, statisztikailag megbízható módszertan alapján történnek, legtöbbször a felhasználó gazdával közösen kivitelezve, így már a szezonban láthatóvá és mérhetővé tesszük a hatást, hogy a technológia további részeiben is fenntartható legyen az elért részeredmény.

A biostimuláció lehetőséget ad a kezünkbe, ha megértjük és okszerűen használjuk. Nem varázsszer, nem használható bármire, de jó technológiában látványos eredményeket hoz, a jóból jobbat csinál.

Forrás: Malagrow Kft.

Kapcsolódó termékeink:

 

Reméljük, érdekesnek találták az itt leírtakat, és tudtunk vele segíteni!

Webshopunk kínálatában megannyi a Malagrow által forgalmazott biostimulátor készítményt megtalálhatnak. Amennyiben ezen termékekkel kapcsolatosan további kérdése lenne, kérjük, hívjon bennünket. Növényvédelmi szaktanácsadás: +36304139252

Növényvédő szer webáruházunkban számos további termék közül válogathat. Talajvizsgálatot saját laboratóriumunkban végzünk és az eredmények alapján tápanyag utánpótlási szaktanácsot adunk. +36209687090