0

Így védd meg veteményes kertedet a csigáktól!

2024-06-05 09:35
Néhány biztos tipp, melyekkel távol tarthatod a meztelen csigákat a kertedtől!
Akinek van kertje - főleg veteményese - az előbb utóbb találkozni fog a csigákkal. Valamennyi közülük káros, de azért van, amit nem érdemes bántani. A mezei csigát, ami a háza a hátán van, sok helyen fogyasztják is. A kerti növények leveleit, szárát, megrághatja, fényes járatnyomot hagy maga után, nem okoz nagy gondot, de végül is jobban szeretjük, ha nem látjuk őket.
 
Nem minden esetben okoznak gondot
 
Veszélyesebbek a kertünk szempontjából a meztelencsigák. A termelt növényekben számottevő kárt okoz, ezért védekezni kell ellene. Több házikerti módszer is ismert, amelyeket könnyen alkalmazhatunk. Ha este nyirkos zsákdarabot vagy egyéb textíliát terítünk a növények közé, akkor reggel sok csigát fogunk az anyag alatt találni. Ezeket forró vízben lehet elpusztítani. Egy másik megoldás, ha sörrel csalogatjuk a csigákat. Üres konzervdobozt félig megtöltünk sörös vízzel és leássuk a veteményes ágyásba vagy a fóliasátorba. Reggelre teli lesz az edény a sörbe fulladt csigákkal.
 
Többféle csigaölő szer kapható a kereskedelemben, ezeket azonban csak ott szabad kiszórni, ahol a növényeket nem használjuk étkezésre. Levélzöldségeknél, saláta, spenót vagy hónapos retek között ne használjuk! 
 
Ahol tömegesen jelennek meg, ott 60-80 cm magas dróthálót feszítenek ki a megvédendő terület körül.
 
Melyik fajta ellen érdemes védekezni?
 
Pár éve hazánkban is megjelent és felszaporodott a spanyol meztelencsiga, ami még nagyobb károkat okozhat a növények megrágásával. Nagyobb testű, 12-15 cm hosszú és válogatás nélkül rág bele minden növényi részbe, ami az útjába kerül. A vastag, húsos levelű növényeket, a gumókat, a gyökereket, a gombákat szereti a legjobban. Éjszaka táplálkozik, mert fénykerülő. Másodlagos kártétel a rágáson kívül, hogy ürülékével, nyálkájával szennyezi a növényeket.
Spanyol meztelencsiga
 Arion vulgaris
 
 Az egész világon elterjedt, szintén károsító faj a budapesti meztelencsiga.
Budapesti meztelencsiga
Tandonia budapestensis
 
Védekezési lehetőségek csigák és kátrételük ellen:
 
1. csapdázás és begyűjtés
2. mechanikai akadályok kihelyezése
3. Phasmarhabditis hermaphrodita parazita fonálféreg
4. csigaölő granulátum
 
Vannak természetes ellenségei, amik elfogyasztják a csigákat, ilyen a varangyos béka, a fogoly, a fácán, a sün és a vakond is.
  • Szuper D csigaölö 1kg
    Új termék
    % Akció
    Kifutó termék
    Nem szállítható
    4 380Ft

    Raktáron

    db
  • Kosár tartalma
    Tovább a kosárhoz