0

A pázsit nyári ápolása

2024-02-27 11:01

A következő cikkben pár fontos információt gyűjtöttünk össze a gyepfelületek nyári ápolásávall kapcsolatban. Mire érdemes mindneképpen odafigyelni, ha egészséges, sötétzöld pázsitot szeretnénk a nyári forroságban is.

Alapvető fontosságú, hogy olyan típusú fűmagból készüljön a pázsit, ami a kert tulajdonságainak legjobban megfelel. Ez vonatkozik a magvetésre, de a gyepszőnyegre is. Ha van a kertben árnyékos és napos rész is, akkor a napot és árnyékot is tűrő pázsitot kell készíteni. Ha nagyon száraz, meleg területen van a kert, akkor mediterrán típusú szárazságtűrő magot kell vetni, különben sok gond lesz vele, és nem gyönyörködünk benne, hanem szenvedünk a pázsitunkkal. A talaj típusa is nagyban befolyásolja a szép pázsit kialakulását. Alapvetően három fő talajtípust különböztethetünk meg, amit bárki meg tud állapítani.

  • Homok- vagy homokos talaj,
  • vályog,
  • agyag- vagy agyagos jellegű talaj.

 A homok- vagy homokos talaj sem a vizet, sem a tápanyagokat nem tudja megtartani. A vályog kezelhető a legkönnyebben. Az agyag- vagy agyagos talaj levegőtlen, hideg, és a vizet nagyon erősen megköti. Ebben a legnehezebb szép pázsitot kialakítani. Az öntözés mennyiségét a talaj típusához és az időjáráshoz kell hangolni. A homoktalajon gyakrabban, kisebb vízadagokkal célszerű dolgozni. Az agyagos területeken vigyázni kell a túlöntözésre, mert a gyökerek megfulladhatnak. Inkább középnedvesen tartsuk a talajt, illetve a gyökérzónát, ami fű esetében 10-15 cm-t jelent. A szél, illetve a madarak hordják-viszik a gyommagokat. Ha kétszikű gyomok kelnek a fűben, akkor ún. szelektív gyomirtó szeres permetezéssel ki lehet irtani. Úgy célszerű eljárni, hogy lehetőleg az időszerű fűnyírás előtt kell kipermetezni a gyomirtó szert, amikor a gyomok (pitypang, tyúkhúr, herefélék, madársóska) lombfelülete nagy. Permetezés után türelmesen várni kell jó pár napot, amikor már látható a gyomirtó szer hatása. Kapható olyan fűműtrágya is, ami egyben kétszikű gyomok elpusztítására is alkalmas. Sajnos, az egyszikű fűből az egyszikű gyomokat nagyon nehéz kiirtani, például a tarackot, a talpas muhart és társait.

Kerti tipp A pázsit nyírására a fűgyűjtős gépek a jobbak, mert nem hagyják ott a nyesedéket, ami idővel levegőtlenné teszi a pázsitot. Tavasszal az első nyírást lehet mélyebben, 3 cm-re végezni, de a továbbiakban már 5 cm-re kell állítani a gépet, különben a nyári forróságban kiéghet a gyep. Műtrágyák közül tavasszal lehet kicsit „nitrogénesebb” összetételű komplex anyagot használni, ami minden más tápelemet is tartalmaz (nitrogén, foszfor, kálium és mikroelemek). Májustól tanácsosabb áttérni a „káliumosabb” összetételre, és ezt adagolni egészen október végéig. Ezáltal nagyon jó, erős szövetszerkezetű füvet kapunk, ami jól ellenáll a gombás betegségeknek és a téli fagyoknak is.  

Dr. Lammel Kálmánné

  • Wolf Garten UR-M3 rolleres gyeplazító
    Új termék
    % Akció
    Kifutó termék
    Nem szállítható
    19 320Ft

    Raktáron

    db
  • Landscaper Pro Spring & Summer 2-3hó 20+0+7+Mg 5kg
    Új termék
    % Akció
    Kifutó termék
    Nem szállítható
    5 890Ft

    Nincs raktáron

  • DSV Eurograss DIY-Summer Lawn 1kg szárazságtűrő
    Új termék
    % Akció
    Kifutó termék
    Nem szállítható
    3 190Ft

    Raktáron

    db
  • Kiepenkerl Sunny Green szárazságtűrő  35m2 1kg
    Új termék
    % Akció
    Kifutó termék
    Nem szállítható
    6 450Ft

    Raktáron

    db
  • Landscaper Pro Performance 10kg
    Új termék
    2% Akció
    Kifutó termék
    Nem szállítható
    29 338Ft
    28 752Ft

    Raktáron

    db
  • Landscaper Pro Stress Control 2-3hó 19+5+23 15kg
    Új termék
    2% Akció
    Kifutó termék
    Nem szállítható
    24 190Ft
    23 706Ft

    Raktáron

    db
  • Cookie beállítások
    Kosár tartalma
    Tovább a kosárhoz