0

Gyep gombásodása - okok, megelőzés, gyógyítás

2024-05-02 13:11
Ha hosszan tartó nedves párás időjárást követően különböző alakú, színű foltokat találunk az addig egészséges gyepben gyakran gondolhatunk gombás fertőzésre. Ebben a cikkben összegyűjtött a leggyakorabban előforduló gombás betegségeket fűféléken, hogy könnyebb legyen az azonosításuk és a védekezés ellenük.
Fűbetegségek
Amikor azt vesszük észre, hogy a fű gyenge, ritka, és foltos lett, esetleg megváltozott a természetes színe, és barna, sárga, rózsaszín lett, vattapamacsok vagy más oda nem illő dolgok vannak benne, akkor valószínű, hogy valamilyen gyep betegséggel állunk szemben.
Ha a gyep szükségletei ki vannak elégítve, akkor nem betegszik meg. A gyep betegségeit hiánybetegségekként foghatjuk fel. Ennek többsége az egyensúlyi állapot megbomlásának következménye. Ha megszüntetjük a betegséget okozó tényezőket, akkor a gyep egészsége újra helyreáll! Ebből következik, hogy ezekkel a betegségekkel szemben a legfontosabb módszer a megelőzés. Megfelelő környezeti feltételek biztosítása a gyep számára, mint vízellátás, tápanyag utánpótlás.
 
Leggyakrabban előforduló betegségek a gyepen
 
Jellemzően két csoportba sorolhatók a gyepbetegségek a gomba-, és a vírusbetegségek csoportjába. Kulcsfontosságú, hogy védekezés előtt helyesen ismerjük fel a probléma okozóját, mert az orvoslásuk különböző lehet.
Fontos tudni, hogy számos tünet (szimptóma) utalhat többféle gyepbetegségre, és több betegség is felléphet egyszerre, összetett tüneteket mutatva.
 
A leggyakrabban előforduló gyepbetegségek:
 
Rozsdabetegségek (Corticium sp.)
Egész évben fertőzhet, főleg magas páratartalom, vagy túlöntözés mellett.
Szimptóma: Kezdetben világosbarna, később sárgás elszíneződés látható. Párás időben a levelén kezdetben rózsaszín, majd egyöntetű piros elszíneződés tapasztalható.
Javaslat: A nyírási magasság csökkentése, gyepszellőztetés – és a gyepfilc vékonyítása, kiegyenlített tápanyag utánpótlás.
 
rozsdagomba foltok gyepben
 
Rozsdabetegségek (Puccinia)
Nyáron fertőző, különböző rozsdafajok okozzák.
Szimptóma: Különböző színű, sárga-barna-fekete foltosodás képződik a levélen, amelyen spórák láthatók. Fizikai úton terjed széllel, fűnyírással, és a talpra ragadva cipőnkkel is tovább hordhatjuk.
Javaslat: A köztesgazda Berberis (Borbolya- szúrós dísznövény fajok) eltávolítása, vagy lecserélése, a felület időszakos kiszárítása, a gyepfelület gyengítésének elkerülése, lomblevelek állandó összeszedése.
 
rozsdagomba tünet fűszálon
 
Rozsdabetegségek (Ophiobolus)
A talaj meszezése és az egyoldalú tápanyag utánpótlás segíti elő a kifejlődését.
Szimptóma: Kezdetben 5-10cm átmérőjű ovális körök alakulnak ki, melyek a szélükön, bronzos elszíneződést kaphatnak. A betegség előre haladásával a foltok kiterjednek, elhal középen a fű, idegen füvek és gyomok telepednek meg az elhalt részeken. A betegség gombakörök módjára terjed, évről évre nagyobb körök formájában.
Javaslat: Vasszulfát permetezéssel növelhetjük az ellenálló képességét, a tápanyag utánpótlás ésszerűsítése.
 
rozsdafoltok gyepfelületen
 
Hópenész (Microdochium Gerlachia nivalis)
Jellemzően a hóolvadás után terjed nagyobb területeken, de tavasztól őszig fertőz.
Szimptóma: A levélen fehéres-szürkés-pirosas bevonat tűnik fel, a fertőzés aktív zónájában, kicsi ovális körök melyek 30 cm körülire nőnek majd összeolvadnak.
Javaslat: Kálium és vas alapú trágyák alkalmazása, megelőző vegyszeres permetezés alkalmazása, talajfelület szárítás, a gyepfilc, a lomb, és a nyesedék eltávolítása.
 
Hópenész tünetei gyepen
 
Levélfoltosság (Helmintosporium/Drechslera)
Leginkább a hűvösebb hónapokban, azaz 15-20 C hőmérsékleten fertőz, magas páratartalom mellett.
Szimptóma: A levélen feketére színeződött szélű barnás foltok jelennek meg, melyek a fertőzés során nagyobbak lesznek, a foltok közepe teljesen elhal és sárga színűvé válik. Jelentős fertőzés esetén a növény teljesen elhal, és hiányzó foltok keletkeznek a gyepen.
Javaslat: Használjunk magas kálium tartalmú trágyákat, és kerüljük a nitrogén tartalmat. A felületet szárítással, majd lyuggatással kezeljük, és gyepszellőztessünk.
 
Levélfolt tünetek fúszálon
 
Dollárfolt (Sclerotinia)
Meleg időjárásban és magas páratartalom mellett jelenhet meg a fertőzés, amit a fűnyíróval, vagy a talpunkkal gyorsan tovább vihetünk. Különösen veszélyeztettek a Poa és Festuca fajták.
Szimptóma: Kb. 2 cm nagyságú, apró, sárgás elszíneződés keletkezik, amely később kicsit nagyobbá válik. Közelről, a levél szélén fehéres foltok láthatók.
Javaslat: A talajfelszín szárazon tartása, légmozgás beindítása, megfelelően beállított öntözés és a gyepfilc eltávolítása.
 
dollárfolt tünet pázsiton
 
Dollárfolt (Phytium)
Meleg időkben, nyáron fertőz. Több formában is megjelenhet a gyep korától függően.
Szimptóma: A fű csírázási fázisában a kikelt növény elhal, elszárad a levele, és a talajból könnyen kihúzható. Gyökere az egészséges fehér gyökérrel ellentétben sötétbarnává válik. Meglévő gyepeknél az eleinte különálló szürkés foltok összeolvadnak, és nagy fertőzött területekké alakulnak. Ebben a szakaszban a tünetek hasonlóak a szárazság idején tapasztalt jelenségekhez. Azonban, ha alaposan megvizsgáljuk a növényeket a levél szürkés-sárgás árnyalatúvá válik és könnyen kihúzható a talajból.
Javaslat: Reggel öntözzünk, hogy utána gyorsan felszáradjon a levél, egyúttal kerüljük a túlöntözést. Használjunk nagyobb adag káliumot. Ha sűrű a gyepállomány, akkor ritkítsuk gyepszellőztetéssel, csökkentsük a gyepfilcet.
 
Dollárfolt tünet gyepfelületen
 
Dollárfolt (Typhula)
Szimptóma: Igazi téli betegség, a fertőzés gyakran a hótakaró alatt terjed el, és csak hóolvadás után vehetők észre a nagyobb kiterjedésű szürke foltok, amelyeken belül a növény elszáradt. Fertőzött gyepekben tavasszal gombostűfejnyi narancssárga pontok figyelhetők meg. A fertőzött felületek többnyire nem halnak el, és tavasszal a melegek beálltakor regenerálódnak.
Javaslat: Növeljük a kálium mennyiségét, és kerüljük a késő őszi nitrogéntrágyázást. Így ellenállóvá tesszük a gyepet. A fertőzés esetén pedig tavasszal gyepszellőztessünk, és a nyesedéket semmiképpen se hagyjuk rajta.
 
Dollárfolt tünete gyepfelületen
 
Megelőzés
A korokozók alapvetően mindenhol jelen vannak, de a fertőzéshez szükséges a gyep ellenálló képességének a csökkenése, és kedvező környezeti feltételek kialakulása az elszaporodásához. A következő lehetőségekkel tudjuk kialakítani és fenntartani a megfelelő környezetet egy egészséges gyep számára.
 
- A talaj szerkezet javítása
 
Talaj esetén jellemző probléma, hogy nagyon tömörödött vagy laza. A tömörödés esetén lyuggatással, laza talaj esetén kötöttebb talaj bedolgozásával és hengerezéssel ajánlott a talajszerkezet javítása. A megsüllyedt részeken a feltöltés javasolt.
 
- A talaj összetétel és minőség módosítása
 
Az eredeti altalaj megvizsgálása után felülszórásossal lehet az összetételen javítani.
 
- A tápanyagtartalom pótlása és pH érték kiegyensúlyozás
 
A megfelelő tápanyag utánpótlás elengedhetetlen egy egészséges gyepfelület kialakításához, karbantartásához. Erre mér rengeteg lehetőséget kínálnak a különböző gyepműtrágyák, melyeket feológiai állapothoz és az aktuális problémához igazítva kell kiválasztani és alkalmazni.
 
- Az öntözés optimalizálása
 
A gombás betegségek könnyen kialakulhatnak a nem megfelelő vízellátás következtében. Fontos az öntözés rendszeressége, mennyisége és területi adottságok figyelembe vétele. Meleg nyarak alkalmával kerüljük az éjszakai öntözést, a párás környezet kialakítása végett.
 
- A fűmagasság beállítása
 
A túl hosszúra engedett fű befülledéshez vezethet, ez ideális a gyepfilc kialakulásához, és a gombásodás megjelenéséhez. A túl alacsonyra nyírt gyep pedig a tövénél sűrűn szerzett sérülések miatt elhalhat és kiritkul. A ritka és kevés zöld felület miatt a fotoszintézis gyenge.
 
- Rendszeres gyepszellőztetés
 
Kora tavasszal és kora ősszel a gyep szellőztetése fontos feladat. Még jobb, ha ezt még nyáron is megismételjük még egyszer. A gyepszellőztetéssel az elhalt és bomló fűszálak és nyesedék okozta gyepfilcesedést tudjuk felszámolni, ami a talaj levegőzésében és jó vízáteresztő képességében is negatív szerepet játszik.
Ha a gombás betegség már felütötte a fejét kertünkben kémiai megoldás is rendelkezésünkre áll, ami a tünetek kezelésére alkalmas (link a cikkhez, amiben a növényvédő szerek vannak). Ezek után mindenképp szükséges a gyep ellenálló képességének helyreállítása az említett módszerekkel. 
  • SPORT&GREEN Summer&Autumn 15+5+21+2MgO 10kg
    Új termék
    % Akció
    Kifutó termék
    Nem szállítható
    13 990Ft

    Raktáron

    db
  • SPORT&GREEN Spring Turbo 23+5+10+2MgO 10kg
    Új termék
    % Akció
    Kifutó termék
    Nem szállítható
    13 390Ft

    Raktáron

    db
  • Ekote Sport&Green 2-3hó 26+05+11+3Mg 10kg
    Új termék
    % Akció
    Kifutó termék
    Nem szállítható
    11 890Ft

    Raktáron

    db
  • Switch 62,5 WG 10g
    Új termék
    % Akció
    Kifutó termék
    Nem szállítható
    1 550Ft

    Raktáron

    db
  • Signum WG 100g
    Új termék
    % Akció
    Kifutó termék
    Nem szállítható
    7 725Ft

    Raktáron

    db
  • Signum WG 10g
    Új termék
    % Akció
    Kifutó termék
    Nem szállítható
    1 330Ft

    Raktáron

    db
  • Amistar Top 250ml
    Új termék
    % Akció
    Kifutó termék
    Nem szállítható
    11 484Ft

    Raktáron

    db
  • Amistar 200ml
    Új termék
    % Akció
    Kifutó termék
    Nem szállítható
    10 255Ft

    Raktáron

    db
  • Amistar 10ml
    Új termék
    % Akció
    Kifutó termék
    Nem szállítható
    1 550Ft

    Raktáron

    db
  • Cookie beállítások
    Kosár tartalma
    Tovább a kosárhoz